WELCOME NOTE

SELAMAT DATANG KE GERBANG USAHAWAN PRODUK-PRODUK BERJENAMA EL NUUR. SUATU PENGALAMAN YANG HEBAT APABILA ANDA MENIKMATI HIDUP SIHAT DAN MENYUMBANG BAKTI KEPADA UMAT SEJAGAT MELALUI ILMU DAN PERNIAGAAN

ARTIKEL-ARTIKEL BERKAITAN

Mencari keberkatan dalam perniagaan

Berniaga rezeki paling menguntungkan
..
Dalam mana-mana masyarakat, majoriti jutawan dan hartawan terdiri daripada golongan peniaga atau lebih popular dipanggil ahli perniagaan. Ahli perniagaan menguasai kekayaaan dan ekonomi negara, menjadikan mereka berpengaruh dan dihormati dalam masyarakat.
..Berniaga adalah usaha mencari rezeki menguntungkan. Sebab itu, Islam amat menggalakkan agar umatnya menjadi peniaga untuk merebut peluang keuntungan itu.

Semasa Nabi Muhammad SAW berada di Madinah, didapati banyak orang kaya terdiri daripada golongan peniaga. Bahkan aktiviti ekonomi di Madinah dikawal sepenuhnya golongan Yahudi yang menjadi peniaga.
.
Bangsa Cina kuasai ekonomi
..
Di negara kita, bangsa Cina menguasai ekonomi Negara disebabkan majoriti bangsa itu menjadi peniaga. Bangsa Melayu seharusnya mempelajari daripada bangsa Cina bagaimana hendak menjadi peniaga yang berjaya.
..Menyedari betapa penting bidang perniagaan, Nabi Muhammad SAW banyak memberi panduan atau hukum mengenai urusan perniagaan. Terdapat kira-kira 500 hadis yang memperkatakan mengenai perniagaan yang sebahagian besarnya menjelaskan bagaimana perniagaan perlu dilakukan mengikut kehendak syariat.
..
Antara hadis berkaitan perniagaan paling kerap dibaca ialah mengenai keuntungan terlibat dalam bidang perniagaan. Sabda Rasulullah bermaksud: “Sembilan per sepuluh rezeki datangnya dari perniagaan.” (Hadis riwayat Bukhari).
..
Berniaga bukan sekadar menguntungkan
..
Sebenarnya galakan menyertai bidang perniagaan bukan sahaja bermatlamat mencari keuntungan, sebaliknya perniagaan adalah aktiviti penting yang perlu diutamakan dalam kehidupan seharian manusia.
..
Peniaga membantu orang ramai mendapat apa yang diperlukan untuk menjalani kehidupan dengan lebih baik. Ekonomi dan kesejahteraan rakyat bergantung kepada urusan perniagaan. Sebab itu, kegiatan perniagaan dibenarkan ketika musim haji, sedangkan kegiatan lain tidak dibenarkan.
..
Hal ini membuktikan betapa pentingnya perniagaan dilakukan dilakukan bila-bila masa. Sekiranya aktiviti perniagaan dihentikan, seluruh sistem kehidupan manusia dengan sendirinya terhenti.
..Peraturan dalam perniagaan
..
Islam menetapkan peraturan dalam urusan perniagaan bagi menjamin urusan berkaitan dengannya berjalan dengan lancar. Antara perkara yang ditekankan dalam perniagaan adalah keuntungan diperoleh semua pihak yang terlibat.
..
Dengan kata lain, keuntungan bukan sahaja di pihak penjual tetapi juga pembeli dan pihak lain. Jika diketahui akan ada pihak yang akan menanggung kerugian akibat urusniaga itu, maka hendaklah tidak diteruskan.
..Antara perkara penting dalam urusan perniagaan adalah kejujuran dalam semua peringkat urus niaga. Kejujuran amat penting bagi mengelak berlaku penindasan.
..
Sistem kapitalis diharamkan Islam
..
Islam menolak system yang membenarkan peniaga memperoleh keuntungan berlebihan yang nyata memberi keburukan kepada pengguna seperti diamalkan sistem ekonomi kapitalis.
..
Spekulasi dan manipulasi berlaku dengan berleluasa dalam sistem ekonomi kapitalis yang sering kali menimbulkan keadaan tidak menentu dalam ekonomi.
..
Masalah harga petroleum dunia yang tidak stabil antara lain berpunca amalan spekulasi dan manipulasi yang diamalkan pembekal dan peniaga. Sikap tamak pihak yang terlibat dalam urus niaga petroleum itu memberi kesan ekonmomi yang besar kepada seluruh dunia.
..Nilai kemanusiaan dan tolong menolong tidak dipentingkan dalam sistem ekonomi kapitalis. Masyarakat global berbangga dengan system kapitalis yang didakwa system terbaik yang membangunkan ekonomi mereka.
..
Sedangkan, system yang berteraskan nafsu itulah yang melahirkan masyarakat mementingkan kebendaan dan rosak akhlak.
..Sistem sosialis penuhi matlamat
..
Sementara itu, system ekonomi sosialis menetapkan urusan perniagaan sebagai memenuhi matlamat kesamarataan dalam masyarakat. Semua urusan perniagaan berada dalam kawalan tangan pemerintah.
..Dalam system sosialis, peniaga sekadar dianggap menjadi agen kepada pemerintah dalam menyediakan keperluan rakyat. Sistem ini diamalkan di negara yang mengamalkan fahaman komunis. Bagaimanapun, semakin banyak negara komunis mengamalkan pasaran terbuka berasaskan kapitalis.
..
Sebenarnya, urusan perniagaan bukan terhad membeli dan menjual barangan semata-mata. Bahkan, perniagaan juga meliputi penyediaan perkhidmatan, sewaan, pembuatan, pembinaan dan sebagainya.
..
Peniaga, pembeli saling memerlukan
..
Islam mebenarkan peniaga mendapat keuntungan atas perkhidmatan diberikan kepada pengguna. Peniaga memperuntukkan modal, kepakaran, fikiran, tenaga dan masa untuk tujuan itu. Berdasarkan perkhidmatan itu, peniaga berhak mendapat upah yang dipanggil untung.
..
Sesungguhnya antara pembeli dan peniaga saling memerlukan. Tiada peniaga tanpa pembeli dan tiada pembeli tanpa peniaga. Justeru, antara kedua-dua pihak perlu saling menghormati, menjaga hubungan baik dan memahami keperluan antara satu sama lain. Urus niaga perlu berjalan dalam suasana harmoni, selesa, selamat, berterusan dan memenuhi keperluan.
..
Sebaliknya, sikap rakus dan tamak, menyebabkan urus niaga dipenuhi dengan tipu daya dan penindasan.
..
Dalam hal ini bukan sahaja pengguna menjadi mangsa, bahkan peniaga sendiri terdedah kepada kerugian. Pengguna juga kadang kala bijak menipu peniaga.
..
Etika perniagaan
..Etika utama yang patut diamalkan peniaga adalah jujur, amanah dan ikhlas. Peniaga sedemikian mendapat keuntungan daripada perniagaannya di dunia dan akhirat.
..
Sabda Rasulullah bermaksud: “Peniaga yang jujur akan bersama-sama nabi, siddiqin dan golongan mati syahid.” (Hadis riwayat Hakim dan Tirmizi).
..Sebaliknya, peniaga yang melanggar etika, menjalankan perniagaan terkeluar daripada landasan ditetapkan Islam.
..
Kepentingan untuk memberi kepuasan kepada pengguna tidak lagi menjadi matlamat. Apa yang dilakukan mendapat keuntungan secara batil dan dusta. Mereka mengejar keuntungan dunia, sedangkan di akhirat kelakk bakal berdepan pembalasan maha pedih.
..Cahaya keimanan tertahan daripada menyinari hati peniaga yang menafikan amanaah dalam perniagaan. Itulah yang berlaku selagi manusia bersikap tamak dan menolak janji Allah.
..Firman Allah bermaksud : “Mereka itulah membeli kesesatan dengan petunjuk, maka tidaklah beruntung perniagaannya dan tidaklah mereka mendapat petunjuk.”(Surah al-Baqarah, ayat 16)
..
Perniagaan ganti amalan riba
..Perniagaan menggantikan amalan riba yang dijalankan berasarkan kepada penindasan dan mementingkan diri sendiri. Tetapi, perniagaan yang dijalankan dengan unsur penindasan dan penipun juga di sebahagian daripada perbuatan berbentuk riba.
..Islam tidak mengiktiraf sebarang bentuk perniagaan yang tidak menepati etika ditetapkan syariat. Antara amalan yang menyebabkan urusan perniagaan menyerupai riba adalah peniaga menaikkan harga tidak munasabah sesuak hati.
..
Peniaga tidak beretika mengambil peluan mendapat keuntungan lebih tinggi dengan menindas pembeli. Pembeli yang terdesak memerlukan barangan atau perkhidmatan terpaksa membayar lebih biarpun mengetahui harga sepatutnya lebih rendah daripada itu.
..
Sikap pengguna yang sanggup bertolak ansur dalam perkara ini menyebabkan peniaga lebih mengambil kesempatan menindas pembeli. Kenaikan harga terlampau tinggi tanpa alasan munasabah menyalahi kontrak sosial atau hubungan baik antara peniaga dengan pembeli. Peniaga berasakan dirinya berkuasa penuh menentukan apa yang diingini.
..
Manipulasi harga
..
Dalam istilah perniagaan, sikap pengguna menaikkan harga sesuka hati atau memperdayakan tidak boleh dikawal. Peniaga dianggap permintaan meningkat disebabkan factor tertentu.
..
Dalam system ekonomi kapitalis, keadaan tersebut dibenarkan, bahkan mesti direbut oleh setiap peniaga. Peniaga dianggap bijak jika berjaya mewujudkan manipulasdi harga yang memberi keuntungan lebih kepada mereka.
..
Konsep yang dipegang adalah peniaga bebas menentukan harga berdasarkan kepada penawaran dan permintaan. Pergerakan barangan juga tidak boleh dikawal. Peniaga dianggap bebas untuk membawa keluar dan memasarkan barang di mana yang disukai biarpun tindakan itu akan menyebabkan sesuatu kawasan mengalami kekurangan bekalan dan menyusahkan pengguna.
..Konsep inilah yang ditekankan dalam amalan perniagaan era globalisasi dan liberalisasi. Pergerakan bebas barangan tanpa memikirkan kesan kepada pengeluar, peniaga lain dan pengguna dianggap kehebatan globalisasi. -Sinar Harian

CARA MEMBUAT TEMPAHAN

Untuk tempahan sila hubungi :Tel : 019-5468071 @ 013-4047796

atau

Emel : elnuur.resources11@gmail.com
atau

Alamat : D/A PUSAT PENDIDIKAN MASTERI, NO 7A, HALA MERU 13, PUSAT KOMERSIAL TMN MERU 2B, OFF JALAN JELAPANG, 30020 IPOH, PERAK.SMS @ EMEL KOD PRODUK & KUANTITI KE

013-4047796 /019-5468071

DAN BAYARAN SECARA ONLINE ke:

1)AKAUN CIMB (0816-0000-0752-09)

atau

2)BANK MUAMALAT (0804-0039250-72-5)

ATAS NAMA NUR ASNAWATI BT MOHD RAFII

HOW TO BUY :1. PLEASE REFER, READ and AGREE to the TERMS AND CONDITIONS stated below before purchasing.2. After confirming the item(s) you wish to purchase, email elnuur.resources11@gmail.com the following:i. Item Name / Description and Codeii. Item Picture (copy&paste from here),iii. Item Price and Minimum Order Quantity/MOQ (asstated here)iv. Your Full Namev. Delivery Addressvi. Your Contact NumberPlease wait for a confirmation email/SMS on the availability of your order.3. Full payment is required before shipment (within 1 day after confirmation from us) for ready stock, 50% for pre-order items. Failure to do so will make the item(s) will be re-listed without prior notice. In special cases, reservation deadlines can be extended.4. After payment, please email / SMS to notify the payment details (bank/amount/transaction details), and also provide your name, delivery address and phone number for our confirmation and delivery.5. For PAYMENT METHOD and DELIVERY refer to the respective sections below.PAYMENT METHOD:1. All payment should be transferred to our bank account.

CIMB: 0816-00000-752-09 or

BANK MUAMALAT: 0804-0039250-72-5

Beneficiary: NUR ASNAWATI BT MOHD RAFII

DELIVERY:1. Item will be shipped out within 7 working days after payment is received, and a tracking number will be given to the buyer via email or SMS.2. Postage fee will be charged unless mentioned. We will use Skynet or Pos Laju ONLY.3. Cash On Delivery (COD) sales will not be entertained. All items will be sent by post, as practiced by normal online transactions.

TERMS & CONDITIONS (T&C):AVAILABLE/ READY STOCK- Still available.RESERVED / BOOKED - On reserve list...Please enquire on availability / item re-stock.PRE-ORDER - We will take Orders/Booking, while waiting arrival of items.Orders/Booking will be closed once quota is complete. 1st come 1st served. 50% deposit OR Full Payment is required during booking.Bookings are only confirmed once payment is received. If items are deemed unavailable a full refund of your paid amount will be done.Please bear in mind and understand, that sometimes items can be delayed in shipment/arrival due to unforeseen circumstances.Updates can be found in the item listing.SOLD - Already Sold / awaiting re-stock

1.All items sold are brand new item. Item sold are based on first come first serve.

All items are not returnable nor refundable and all sales are final.SERIOUS BUYERS ONLY PLEASE, NO FUSSY / OVER INQUISITIVE BUYERS, THANKS!2. All prices EXCLUDE delivery charges (unless stated otherwise). The exact amount including postal charges will be informed in confirmation email or SMS.3. Buyer is responsible for the shipping fees, the amount will be informed by us.4. Colors for the products displayed online might be slightly different in the final product due to photography and computer settings.5. We are not liable for any damage/loss due to manhandling during delivery. Items are double-checked for defects, and if there are any, it will be mentioned beforehand. We also will not be responsible if the item do not meet your expectation.6. Goods sold are not refundable and exchangeable after purchase.7. New Item sold without warranty. Please read the description of item carefully before proceeding with purchase.8. All items that are indicated as WHOLESALE, must be only be purchased ACCORDING to the Minimum Order Quantity (MOQ). Requests to purchase per item will not be entertained.

9. We reserve the right to change the terms and conditions without any prior notice.10. Note to Overseas Buyers - we are in the process of building our payment system. Temporarily we only service domestic customers. We hope to serve the rest of the world soon!Thank You for Shopping with Us, and Look Forward to a Lasting Business Relationship!Contact Us!CARA BAYARAN

MASA ITU EMAS

CARA PENGHANTARAN

Produk akan dihantar ke alamat tuan/puan setelah pihak syarikat menerima bayaran / wang pos/kiriman wang dapat ditunaikan. Pihak kami menggunakan khidmat POSLAJU untuk menjamin produk sampai tepat pada waktunya.POSLAJU

EL NUUR